San Marino

De Republiek San Marino is een dwergstaat en een enclave binnen Italië. Het ligt ter hoogte van Rimini, op ongeveer 1,5 uur rijden van Casa Bosco. San Marino zou in 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus.

De hoofdstad, San Marino Città, is een attractie op zich. Je komt het ommuurde centrum binnen via één van de toegangspoorten. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de drie torens van de stad, de Guaita, de Cesta en de Montale, gebouwd op de toppen van de berg Monte Titano (749 meter hoog). De Guaita en de Cesta zijn te bezoeken en bieden een fantastisch uitzicht over San Marino en omgeving.

Wanneer je ervoor kiest om alleen door het middeleeuwse stadje te slenteren, ben je al snel twee tot vier uur kwijt. Onderweg kom je heel veel winkels tegen, waar je vaak belastingvrij kunt shoppen. Met name alcohol en sigaretten zijn een stuk goedkoper dan in Italië. Door al deze tax-free winkels doet de stad wel wat toeristisch aan.

Het har van San Marino is het Piazza della Libertà oftewel het Vrijheidsplein. Dit is één van de meest bezochte plaatsen, samen met de wisseling van de wacht bij het Palazzo Pubblico.

De Basilica di San Marino is een katholieke kerk met grote historische en religieuze betekenis, die je gratis kunt bekijken.

Wie ets meer van San Marino wil zien dan het ommuurde stadscentrum van San Marino Città, kan de kabelbaan nemen naar het lager gelegen Borgo Maggiore.