Loreto

Het bedevaartsoord Loreto telt ca. 12.000 inwoners en oogt zeer authentiek. Dit mede door de opvallende basiliek en andere historische gebouwen die al van ver buiten de stad te zien zijn.

De Basilica della Santa Casa ligt op het centrale plein en is een van de drukst bezochte heiligdommen ter wereld. Volgens de overlevering ligt in de basiliek namelijk het huis (Santa Casa) waar de maagd Maria geboren is. Het zou per schip vanuit Nazareth naar Loreto gehaald zijn en daar weer opgebouwd. Er zijn ook gelovigen die beweren dat engelen het huis naar Loreto gevlogen hebben.

Naast de kerk vind je de zeventiende-eeuwse Sala del Tesoro (schatkamer), die ook wel ‘De Sixtijnse Kapel van Le Marche’ wordt genoemd. Pelgrims van over de hele wereld brachten godsdienstige geschenken naar Loreto, die hier te zien zijn.

Dat is meteen de reden dat de Basilica della Santa Casa is omgeven door een militair fort. Want het Heilige Huis trok door de eeuwen niet alleen pelgrims, maar ook dieven die de kerkschatten wilden roven.

Vanuit de wandelgangen van het fort, de zogenaamde Camminamenti di Ronda, heb je prachtig uitzicht op Loreto en de wijde omgeving.