Fano

Fano is een gezellige badplaats en heeft een mooi historisch centrum dat nog deels ommuurd is. De stad heeft een jacht- en vissershaven, dus als je van verse vis houdt kun je hier prima terecht. Elke woensdag en zaterdag is er markt.

Fano was een Romeinse stad en heette destijds Fanum Fortunae. Keizer Augustus herdoopte het tot Colonia Julia Fanestris. In 9 na Christus liet hij een stadspoort bouwen die er vandaag nog staat. Maar op meer plekken zijn Romeinse invloeden te zien. Op Rome na heeft Fano namelijk de langste stadsmuren, wel 600 meter lang. De Decumanus (hoofdstraat) loopt nog dwars door de stad en er is ook een Forum Romanum, dat zich onder de stad bevindt en dus niet zichtbaar is.

Bezienswaardig is het Teatro della Fortuna op het Piazza XXII Settembre. Dit prachtige theater is een kleine versie van het wereldberoemde operagebouw La Scala in Milaan.

In de maand juli vindt in Fano het jaarlijkse jazzfestival ‘Jazz by the sea’ plaats. Op verschillende locaties in de stad treden artiesten uit binnen- en buitenland op. Een must voor jazzliefhebbers!

Op een sfeervolle locatie in het oude centrum is er in de zomer elk weekend een leuke markt. Tijdens de zogenaamde Sassonia sotto le Stelle kun je kennis maken met de creatieve en artistieke uitspattingen van lokale handwerklieden en kunstenaars. De markt is op zaterdag én zondag, vanaf een uur of zeven ’s avonds tot middernacht.