Senigallia

Senigallia is rond 284 voor Christus gesticht door de Romeinen. In de middeleeuwen was het een belangrijk handelscentrum. In 1930 werd de stad grotendeels verwoest door een zware aardbeving. Later ontwikkelde Senigallia zich tot één van de belangrijkste badplaatsen aan de Adriatische kust.

La spiaggia di velluto, ‘het fluwelen strand’, zo wordt het strand van Senigallia wel genoemd. En terecht, want het kilometers lange zandstrand is een paradijs voor strandliefhebbers.

Het ‘centrum’ van het strand wordt gevormd door de ‘Rotonda a Mare’, hét symbool van de stad. De gezellige promenade van Senigallia is één lange aaneenschakeling van heerlijke (vis)restaurantjes en  leuke beach bars.

Maar Senigallia heeft óók een heel sfeervol centrum met leuke straatjes, pleintjes en parkjes, een dagelijkse markt, een vissershaven, mooie bruggetjes over de rivier de Misa én gezellige terrasjes. Blikvanger is het Foro Annonario, het centrale negentiende-eeuwse marktplein van de stad. Hier vind je elke ochtend de dagelijkse markt.

Vanaf het Foro Annorario kom je via het Piazza Manni uit bij de Rocca Roveresca, een eeuwenoud  kasteel. Via een brug is de Rocca verbonden met het Piazza del Duca waar de Fontana delle Anatre, de ‘eendenfontein’, water omhoog spuit.

Senigallia is ook bekend om zijn jaarlijkse ‘Summer Jamboree’. Dit betekent letterlijk ‘grote party’ of ‘feest met muziek en entertainment’. Perfect dus voor Italiaanse zomernachten! Vanuit de hele wereld komen mensen tien dagen lang bij elkaar om op dit rock & roll festival de sfeer van de fifties op te snuiven.

Het festival vindt eind juli/begin augustus plaats in en om het historische centrum van Senigallia, dat voor de gelegenheid is omgetoverd tot een soort van filmset uit de gouden jaren van de rock & roll. Op vijftien verschillende plekken, met als middelpunt het Foro Annorario, zijn er optredens. Rock & roll, rockabilly, hillbilly, swing, doo wop, rhythm and blues en boogie, het komt allemaal voorbij!