Jesi

Jesi, een stad met ruim 40.000 inwoners, was in de 14e eeuw de hoofdplaats van een onafhankelijke stadstaat. Hier dankt het haar stadsmuren en torens aan. De stad is prachtig gelegen, tussen heuvels en wijngaarden, midden in het gebied waar de bekende Verdicchio wijn wordt gemaakt. Ook staat Jesi bekend om de vele gezellige terrasjes.

Het centrum van Jesi bestaat uit twee delen. Een nieuwer deel met chique winkels en barretjes en een prachtig oud theater, Theatro Pergolesi. Het middeleeuwse centrum, met nauwe straatjes en schilderachtige pleintjes, wandel je binnen via een poort.

Het mooiste plein is Piazza Federico II, op het hoogste punt van de stad. Er omheen liggen prachtige gebouwen en musea. Ook wordt hier de wekelijkse markt gehouden (woensdag en zaterdag van 08.00 tot 14.00 uur). Andere bezienswaardigheden zijn de Duomo San Settimio, met indrukwekkende bronzen deuren, de vele kerken waaronder Chiesa di San Nicolo en het Palazzo dei Priori, een prachtig gebouw dat nu dienst doet als museum met vondsten uit de Romeinse tijd.